Magyar Falu Program logo
Széchenyi 2020 Európai Szociális Alap logo





„Kulturális Múltidézés Megyaszón”
EFOP-3.3.2-16-2016-00222

Projekt Bemutatás

  • Kedvezményezett: Megyaszó Község Önkormányzata
  • Projekt időtartama: 02 01. –   2020. 01. 31.

 

 

A projektbe 6 együttműködő intézmény került bevonásra (5 Általános Iskola,1 Óvoda)

Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola

Legyesbényei Általános Iskola

Prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskola

Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskola

Taktaszadai Móra Ferenc Általános Iskola

Mackó Kuckó Bőlcsöde és Napközi otthonos óvoda

     Projekt Megvalósulás

A projekthez kapcsolódó  6 együttműködő nevelési-oktatási intézmények tanulóinak és az óvodás gyermekek óvodai foglalkozáson kívüli kompetencia fejlesztését tűzte ki célul Megyaszó  Község Önkormányzata, amely megvalósulását  2018. február 1-től kezdte meg az  EFOP-3.3.2-16 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességért elnevezésű pályázat keretében:

EFOP-3.3.2-16-2016-00222 „Kulturális Múltidézés Megyaszón”

elnevezésű pályázat megvalósításának vége 2020 01.31. A Önkormányzat összesen 24 hónap alatt, 25 millió forintos Európai Uniós támogatással segíti a résztvevő fiatalok ismeret- és tudásgyarapítását, a legkülönbözőbb nem formális tanulási alkalmakkal, melyek jelentős szerepet játszanak a gyermekek személyiségfejlődésében és képességeik kibontakoztatásában, innovatív gondolkodásmódjuk kialakításában: felszínre hozzák a gyermekekben rejlő kreativitást, növelik önbizalmukat, kapcsolatteremtő, önkifejező, problémamegoldó és konfliktuskezelő képességüket, aktivitásukat és erősítik motiváltságukat.

 A színes programkínálat, amelyben van haviszakkör, kulturális óra,  tábor,  témanap. A projekt hozzájárul a területi egyenlőtlenségek és a szociokulturális hátrányok csökkentéséhez  a közreműködők közötti szoros együttműködéshez, jó kapcsolatok elmélyítéséhez és kialakításához.

Célunk volt, hogy – az iskolákból, melyben sokféle, még ki nem bontott lehetőség rejlik -, életrevaló, képességeiknek megfelelő önmegvalósításra alkalmas emberek kerüljenek ki. Olyanok, akik az élettel sokoldalú kapcsolatban vannak, másokkal kooperálva képesek létezni. A projekt megvalósítása során új lehetőségeket  kaptak a gyerekek. Újra bekapcsolódhattak a kulturális intézmények életébe. A fejlesztés célja volt,hogy  a gyerekek számára olyan kulturális, szórakoztató, ismeret és tudásgyarapító tevékenységek valósuljanak meg,melyek a gyerekek kulturális fejlődését teszik lehetővé,valamint segített a szélesebb látókör kialakításában. A diákok és óvodások számára olyan foglalkozásokat szerveztünk,amely megmutatja  ,hogy a szabadidőt hasznosan is el lehet tölteni pl. mozgással,készségfejlesztéssel,kulturális tartalmú és rejtett tanulási formát tartalmazó szórakoztató, tevékenységek melyek a stresszt is megfelelően kezeli.

Tevékenységek:      

  Néptánc- Havi szakkör 

Tábor-kézműves foglalkozások

Témanap-történelmi,kulturális és környezetismertető tanórán kívüli  kirándulások

Zempléni Múzeum Szerencs

Monok-Kossuth Lajos ház

Diósgyőri Vár – Diósgyőr

Boldogkőváralja -Boldogkő vára

Miskolci Állatkert és Kultúrpark – Miskolc

Telkibánya- tanösvény

Kulturális Óra – Dráma óra.

Témanap  Óvodások részére-népi hagyományok megismerése kézműves foglalkozások keretében

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.